Лечење поновљених варикозних вена склерозантном пеном

Варикозне вене се често понављају након примарне операције. Призната стопа рецидива је најмање 25%, једноставно зато што ниједно механичко средство за лечење варикозних вена не мења наследност или склоност варикозних вена да следе Менделове законе наследства.

Понављајуће варикозне вене су заступљеније након велике лигације сафена (35%) него након скидања (18%). Прегледом публикација на тему рецидива варикозе од 1954. до 1988. flebozdrav krema za vene године утврђено је да се стопе поврата варикозних вена након операције варикозних вена крећу од 14% до 80%, а већина радова извештава о 30-70% рекурентних варикозних вена.

Међу пацијентима који су оперисани, узрок је најчешће нетачна хируршка интервенција. Ерик Лофгрен, угледни и пионирски флеболошки хирург на клиници Маио, рекао је 1977. године: „Рано понављање варикозитета у року од 2-3 године од уклањања вена тумачи се као да је узроковано непотпуном хируршком интервенцијом, а рецидив након 3 године тумачи се као узроковане сломом других вена које су биле клинички нормалне на операцији “. Широком употребом дијагностичког ултразвука, aktivais тај закључак је оспораван. Аллегра је, на пример, изјавила: „Варикозне вене су се поновиле упркос технички исправној операцији потврђеној на постоперативној дуплекс ултразвуку.“

Верује се да је двадесет процената поновљених варикозних вена последица неоваскуларизације, а расејаних неколико због абнормалне анатомије. Фисцхер је известио о три главна обрасца неоваскуларизације код пацијената који су имали касни поновљени рефлукс сапхенофеморалне спојнице након подвезивања и скидања. уцртава их као једноканалне (29%), вишеканалне (41%) и ободне (29%).

лично искуство

Пацијенти су примљени преко 48 месеци упућивања у приватну ординацију на једном месту. Забележена је историја која детаљно описује претходне третмане и компликације. Фокусирани физички преглед допуњен је стандардизованим дуплекс ултразвучним прегледом. Израђена је венска карта за сваки доњи екстремитет који се сматра лечењем.

Пацијенти са периодичним варикозитетом, било примарне или посттромботичне етиологије, у великој или малој сафенозној вени били су укључени у ову студију. То су били удови са избоченим, сакуларним варикозним венама и историјом претходних интервенција хируршким захватом, ласерским или радиофреквентним затварањем. Изузетак су били удови лечени склеротерапијом без операције, изоловане телангиектазије, удови који су били део Клиппел-Тренаунаи-овог синдрома, удови са урођеним или стеченим артериовенским малформацијама и удови са венским малформацијама. Нису искључене ноге са венским улцерацијама, улцерацијом и / или липодерматосклерозом у анамнези (ЦЕАП класификација Ц4, Ц5 и Ц6).

Пацијенти и методе

Укупно 75 доњих екстремитета од 62 пацијента имало је понављајуће варикозне вене или након великог уклањања сафена (35 доњих екстремитета), подвезивања и флебектомије (38 доњих екстремитета) или затварања ВНУС-а “(2 доња екстремитета: 52,7 година) и 13 мушкараца (просечна старост: 59,6 година) који су имали 68 удова који су били симптоматични према ЦЕАП класификацији Ц2, пет је било Ц4, 1 је био Ц3 и 1 је био Ц6.

Склеросантна пена је направљена двоструком шприц техником Тессари са 1/4 мешавине склерозант-ваздух. Склеросант је био полидоканол даван кроз једну или више варикозних супстанци, усмерен масажом у претходно обележене проширене вене уз помоћ ултразвучног вођења. Велика сафена вена је углавном била одсутна или избрисана, тако да ово није редовно била мета терапије.

После укапавања пене, третирани уд је 10 минута држан у повишеном положају од 45 ° да би се пена дистално учврстила и омогућила да се пена врати у своје течно стање. Ово је учињено како би се избегли нежељени догађаји и успело је. Дозирање склерозантне пене кретало се од 5 до 17 мл по екстремитету (1% полидоканола у 2 екстремитета, 3% у 18 екстремитета и 2% у преосталих 55 екстремитета). Број третмана кретао се од 1 до 4 (просек: 2,1). Чарапе за потколенице класе ИИ или ИИИ са додатним фокалним притиском у великим варијацијама примењене су одмах након третмана и остављене на месту 48-72 сата. После тога чарапе су се носиле само током дана 2 недеље или ради удобности према жељама пацијената. Надзор дубоке венске тромбозе (ДВТ) обављен је 7 и 21 дан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *